Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yayın
Print Al

Performans Değerlendirme ve Çalışan Verimliliği [Kitap]

4 Mart 2015 Çarşamba::

Uludağ Üniversitesi Yönetim Organizasyon Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kurtuluş Kaymaz’ın kaleme aldığı eser akademik bir çalışma olmanın yanında, geri bildirim sürecine de ışık tutan bir başucu kitabı olmaya aday.

Yazı Boyutu : A A A A

Kitabın önsözünde Kaymaz ‘’ Geri bildirim, çalışan performansını doğrudan etkileyen önemli bir bilgi kaynağıdır. Çalışan bu bilgi aracılığı ile güçlü ve zayıf olduğu alanları kolayca görebilmekte, düşük performans gösterdiği alanların iyileştirilmesi için ne tür teknik ve davranışsal niteliklerin geliştirilmesi gerektiğine karar verebilmektedir. Geribildirim bir davranış biçimidir ve çeşitli sosyal, psikolojik uzantıları olan bir olguyu nitelemektedir. Bu çerçevede kitap, performans değerlendirme sisteminin çalışan verimliliği üzerindeki etkilerini, formel veya informel geribildirim bilgisinin edinimi ve kullanımı üzerinden analiz etmeye çalışmaktadır.’’ şeklinde bir tanım sunuyor.

Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde geribildirim ve geribildirim arama davranışı (feedback seeking behavior), kavramlarına, geribildirim türlerine, geribildirim olgusunun dayandığı temel kuramlara, geribildirim arama sürecinde ve geribildirim arama davranışında ortaya çıkan olası risk alanlarına yer verilmiş. Ağırlıklı olarak geribildirim olgusunun davranış boyutu analiz edilmeye çalışılmış ve şimdiye kadar hiçbir Türkçe kaynakta bu denli geniş bir bilgiye yer verilmemişti.

İkinci bölümünde geribildirim bilgisinin çalışan performansını arttırıp attırmadığı sorgulanmış. Bu konu iki temel boyut ile ele alınmış. İlki insan kaynakları süreci ile ilgili. Performans değerleme sisteminin eğitim, ücretleme, kariyer planlama, iş dizaynı uygulamaları ile etkileşimi ortaya koyulmuş. İkinci bölümde yazar, sistemin bireysel etkilerini tanımlamış.

Üçüncü bölümde ise teorik söylemin uygulamadaki yansıması bir araştırma ile gözlenmiş. Araştırmada, performans değerleme sisteminin motivasyon ve sonrasında iş tatmini / performans üzerindeki etkisi analiz edilmeye çalışılmış. Kısacası şimdiye kadar olan çalışmalar ve uygulamalar geribildirim verme sürecini kapsıyordu. Bu kitapla Kurtuluş Kaymaz, geribildirim verildikten sonra çalışandaki etkileri gözlemlemeye ve bu süreçte çalışanın kariyeri için yapılması gerekenleri ortaya koymaya çalışmış.

Bu çerçevede kitap yazılmış olduğu bağlamda, Türkiye’deki en kapsamlı içeriğini sunmaya aday ve performans değerleme uygulamalarına yarar sağlayacak nitelik taşıyor. Eğer bu konularla ilgileniyorsanız bu kitaba mutlaka göz atın. İyi okumalar!
Yazar Selcan Ekin

Anahtar Kelimeler: Kitap, Performans Değerlendirme,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.